Μουσεία

Μουσεία και αρχαιολογικά σημεία που αξίζει τον κόπο να επισκευθείτε:

Το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αντίκα, λίγα βήματα πριν την πλατεία Μητροπόλεως στην Παλιά Πόλη.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης στον παλιό χώρο του δασικού φυτωρίου. Το δημιούργησε το δασαρχείο Ξάνθης και στους χώρους του παρουσιάζονται η χλωρίδα και η πανίδα του Νομού.

Η Δημοτική Πινακοθήκη “Χρίστος Παυλίδης”, η οποία στεγάζεται στο αρχοντικό Καλευρά στην οδό Ορφέως και Πινδάρου, στην Παλιά Πόλη. Το κτίσμα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Ηπειρώτικης – Δυτικομακεδονικής, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, από έμπειρους Ηπειρώτες μαστόρους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων – στα αρχαία Άβδηρα, πατρίδα του Δημόκριτου, τα ερείπια των οποίων σήμερα βρίσκονται σε μια πολύ ωραία τοποθεσία δίπλα στην θάλασσα 3 χλμ νότια του σημερινού οικισμού. Από το 1952 που άρχισαν να συστηματοποιούνται οι ανασκαφές ανακαλύφθηκαν πολλά μέρη της αρχαίας πόλης. Σήμερα υπάρχουν τα αρχαία τείχη της πόλης που είναι κτισμένα με πωρόλιθο. Η πύλη των Αβδήρων η οποία συνεχίζει να υπάρχει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Έπειτα θα δείτε και τα άκρως εντυπωσιακά ερείπια των αρχαίων λουτρών τα οποία βρίσκονταν στο επισημότερο και κοσμικότερο σημείο της αρχαίας πόλης. Η ακρόπολη της πόλης βρισκόταν δίπλα στην θάλασσα, εκεί που είναι σήμερα και τα ερείπια της. Επίσης το ενδιαφέρον κινεί και η ύπαρξη του αρχαίου θεάτρου το οποίο βρίσκεται στα βόρεια, μέσα σε άλσος. Διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και δίνονται ακόμα και σήμερα συναυλίες και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Επίσης στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται και τα σπίτια που είχε η αρχαία πόλη. Τα νεκροταφεία εκτείνονται έξω από τα τείχη στα βόρεια της αρχαίας πόλης.

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο των Αβδήρων. Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο παραδοσιακό διόροφο πέτρινο κτήριο του 1860 (παλιό Δημοτικό Σχολείο). Στον πρώτο όροφο εκτίθενται αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη και μικροέπιπλα. Στον επάνω όροφο υπάρχουν υφαντά, χαλιά, κεντήματα, εργόχειρα, παραδοσιακές χειροποίητες ενδυμασίες και κοσμήματα, όλα δωρεές των κατοίκων προς το Μουσείο.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σταυρούπολης με συλλογές παλιών αντικειμένων από την καθημερινή αγροτική ζωή, εργαλεία παλιών μαστόρων και τεχνιτών, όπλα, μουσικά όργανα κλπ.

Περισσότερα…

Οδηγίες

Προσφορές

Κάντε κράτηση μέσω της σελίδας μας και κερδίστε έκπτωση